Aurore Casanova
Aurore Casanova
Ze světových jevišť do vinic Champagne, aneb z primabaleríny vinařkou!
Ne, není to pohádka, tohle se opravdu stalo!
Aurore Casanova
Aurore se sice narodila mamince vinařce, ale její velikou vášní byl od malička tanec. Vypracovala se až na pozici primabaleríny a to hned několika předních evropských baletů, s jejichž soubory projela několikrát doslova celý svět. Karieru tanečnice ukončila v roce 2011 v Curyšském baletním souboru a vydala se zpátky domů, do Champagne a konkrétně do vesničky Puisieulx. Původně si zde chtěla jen trochu odpočinout a promyslet si, co bude dělat dál. Přitom ale začala pomáhat své mamince na jejich vinicích.
Ta vlastnila 2.5ha vinic přímo v Puisieulx, v malinkaté vesničce na předměstí Remeše, kde vlivem rozrůstající se zástavby zbylo pouhých zhruba 19ha vinic. Ty však mají status Grand Cru! Jedná se tedy o velice prestižní, hodnotné a unikátní vinice! Aurořina maminka byla pouze „pěstitelkou,“ všechny své hrozny na konci sezóny prodávala negociantům. Aurore prý bylo líto, že nemohla ochutnat víno z hroznů, o které celý rok pečovala. Jelikož jí práce ve vinicích začala ohromně bavit a jelikož je aktuální doba velmi příznivě nakloněna novým, malým, rodinným projektům v regionu Champagne, rozhodla se Aurore pro studium ve vinařském lyceu v Avize. Právě zde prvně potkala svého „parťáka,“ lásku a manžela, Jeana-Baptistu Robineta, syna vinařů z Le Mesnil-sur-Oger.
Po zdárném ukončení studií v roce 2013 si mladý pár pronajímá malý dům s vinařským zázemím v Mardeuil a zakládá Domaine Aurore Casanova. K dispozici mají celkem 4ha vlastních vinohradů. Zmíněných 2.5ha ze strany rodiny Aurore v Puisieulx (Pinot Noir a Chardonnay) a zbylých 1.5ha ze strany rodiny J.B. v Le Mesnil-sur-Oger (Chardonnay) a v Champvoisy (meunier). Tedy prozatím! Rodina Robinetových vlastní daleko větší výměru vinic, ale Aurore s J.B. tyto vinice přebírají postupně. Ve vinicích Aurore s J.B. pracují v souladu s přírodou, v organickém režimu, s využitím biodynamických preparátů. V podstatě podle svých vzorů a mentorů, Fabrice Pouillona u něhož J.B. pracoval po dobu svých studií v Avize a Jéroma Prévosta, se kterým mladý pár velmi úzce spolupracuje i nyní.
Zrovna tak se chovají i při zpracováni hroznů a vinifikacci. Plně vyzrálé hrozny lisují na starém tradičním dřevěném Coquard lisu. Každá parcela je vinifikována zvlášť a důraz je kladen na produkci charakterních parcelárních cuvée. Vína kvasí spontánně, převážná část v dubových sudech různých objemů i stáří, menší část pak i v tancích z nerezavějící oceli. Do samotného vývoje vína Aurore s J.B. zasahují jen v opravdu nezbytně nutných případech. Jejich vína nejsou nijak oenologicky ovlivňována, upravována, čířena, filtrována, neprochází ani žádnou stabilizací a nejsou do nich přidávána žádná aditiva. Jedná se charakterní, plná a velmi „vinozní“ Champagne, která v sobě věrně odráží unikátnost terroiru, z kterého vzešla.