Clément & Fils
Clément & Fils
Aurélien Clément je 4. generací vinařů, působících ve vesnici Congy, v oblasti „Coteaux du Petit Morin.“ Do rodinného byznysu naskočil v roce 2013, ihned po zdárném ukončení oenologického studia v Avize. Od počátku svého působení ve firmě se věnoval primárně vinicím. Jednou z prvních výraznějších změn bylo ukončení používání chemických preparátů ve vinicích a postupné převedení vinařství do organického režimu. Aurélienovou první sklizní pro jeho vlastní produkci se stal komplikovaný ročník 2017 a nutno zmínit, že si s ním mladý vinař poradil na výbornou!
Clément & Fils
Aurélien Clément je 4. generací vinařů, působících ve vesnici Congy, v oblasti „Coteaux du Petit Morin.“ Do rodinného byznysu naskočil v roce 2013, ihned po zdárném ukončení oenologického studia v Avize. Od počátku svého působení ve firmě se věnoval primárně vinicím. Jednou z prvních výraznějších změn bylo ukončení používání chemických preparátů ve vinicích a postupné převedení vinařství do organického režimu. Aurélienovou první sklizní pro jeho vlastní produkci se stal komplikovaný ročník 2017 a nutno zmínit, že si s ním mladý vinař poradil na výbornou!
Fascinován charakterem konkrétních vinic, rozhodl se krom produkce tradičních blendovaných cuvée také pro produkci parcelárních vín. Zatímco parcelární vína nesou na svých etiketách hrdě názvy jednotlivých vinic, blendovaná cuvée jsou pojmenována po rostlinách, které se na Aurelienových vinicích opět začaly přirozeně objevovat po přechodu na šetrnější způsob hospodaření.
Aurélien má dnes k dispozici celkem 6.5 ha vinic. Krom jednohektarové vinice osázené pinot noir v Les Riceys, na samém jihu regionu Champagne, se zbylých 5.5 ha nachází v Congy a Coizard-Joches v Coteaux du Petit Morin. Na zdejších vinicích se pěstují všechny tři nejpoužívanější „šampaňské odrůdy,“ tedy pinot noir, meunier a chardonnay. Coteaux du Petit Morin je unikátním terroir. Křídové podloží je v této oblasti protkáno silexem (tmavá forma křemene) a kryté různě vysokými vrstvami jílu. Valná většina vinic je pak orientována jihovýchodním až jihozápadním směrem. Navíc se tu nachází jedny z nejstarších výsadeb révy v celém regionu Champagne! Tato kombinace dává svěží, ale zároveň, plná, krémová vína s pikantní, lehce kouřovou mineralitou.
Lisování hroznů probíhá u Clémentových na dvou různých Coquard lisech. Ten starší, tradiční z nich, byl instalován již roku 1958. V roce 2017 pak do vinařství přibyl moderní PAI lis. Díky tomu může Aurélien během sklizně plnit lisy každé dvě hodiny a získávat tak kvalitnější, svěžejší mošty. Vinifikace pak probíhá spontánně v tancích z nerezavějící oceli, barrique sudech a také znovu v „piéces champenois,“ tedy v historických „šampaňských sudech“ o objemu 205l. Do samotného vývoje vín Aurélien zasahuje minimálně, pouze v momentech, kdy je to nezbytně nutné a krom malého množství síry ihned po lisování do nich nepřidává ani žádná aditiva. Produkuje svěží, suchá a velmi osobitá vína, jenž v sobě perfektně odráží charakter místních vinic.