Doyard
Přítomnost rodiny Doyardových v Champagne se dá vystopovat až do roku 1677.
Po celých 12 generací však pěstovali révu a hrozny převážně prodávali věhlasným šampaňským domům. Hrozny do prestižních cuvée velkým domům prodávají i dnes, ale poslední 4 generace Doyardů vyrábějí i svá mimořádná ,,Blanc de Blancs.‘‘ První champagne se jménem Doyard na etiketě vyrobil roku 1927 Maurice Doyard, v té době prezident pěstitelů révy v Champagne a spoluzakladatel CIVC.
Dnes v práci svého pradědečka pokračuje mladý a talentovaný Guillaume Doyard, bratranec Marie a Benoita Doyardových z Champagne André Jacquart. Doyardovi opečovávají celkem 10 ha vinic v Cote des Blancs (Vertus, Le Mesnil-sur-Oger, Oger, Avize a Cramant) osázených odrůdou Chardonnay a jednu mimořádnou 1 ha vinici ,,Les Bonnes Hottes‘‘ osázenou odrůdou Pinot Noir v Aÿ, v regionu La Grande Vallée. Všechny vinice jsou obhospodařovány organicky, bez používání chemických postřiků a umělých hnojiv už dlouhá léta, na většině vinic se v posledních letech uplatňuje biodynamika. Pro vlastní produkci Guillaume používá pouze šťávu z prvního, mimořádně šetrného lisování (Cuvée, do některých svých vín pak dokonce pouze Coeur de Cuvée) z cca 50% svých nejlepších hroznů, zbytek prodává.
Více než polovina produkce je vinifikována v dubových sudech různého stáří, zbytek fermentuje a následně zraje, nebo se uchovává v nerezových tancích. Na vzniklých kalech z ušlechtilých kvasinek je víno jak v tancích, tak i v sudech uchováváno minimálně 10 měsíců, až do láhvování. Všechna vína Doyard vyzrávají v láhvi minimálně 4 roky a mají zhruba o 1/5 menší tlak v láhvi, než je tomu běžné u ostatních šampaňských vín, což má za následek delikátní, jemnější perlení. Jejich pravá hodnota se však ukáže až po mnohaletém zrání ve sklepích po degorzáži.